Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Buchty z jagodami
Skladniki na forme o srednicy 25 cm:
500 g maki pszennej
20 g swiezych drozdzy lub 10 g drozdzy suchych (dalam swieze)
270 - 300 ml mleka (dalam 280 ml)
60 g masla, roztopionego
1 male jajko
2,5 lyzki cukru (dalam prawie 4 lyzki)
1/4 lyzeczki soli
skorka otarta z jednej cytryny
powidla (około pol sloiczka) na nadzienie (u mnie 250 g jagod)
2 lyzki masla, roztopionego, do posmarowania
cukier puder do oproszenia

Przygotowac tortownice o srednicy 25 cm, spod wylozyc papierem do pieczenia (ja wylozylam spod i boki).

Drozdze suche wymieszac z maka, ze swiezymi najpierw zrobic rozczyn. Jajko roztrzepac z mlekiem, cukrem i skorka otarta z cytryny. Do miski wsypac make, zrobic dolek, wlac mleko z jajkiem, dodac maslo, sol, wyrobic miekkie i elastyczne ciasto. Odstawic przykryte do podwojenia objetosci w cieple miejsce (na ok. 1,5 godz.).

Po tym czasie ciasto krotko wyrobic, podzielic na 50 - 55 gramowe czesci. Z kazdej czesci zrobic kulke, ktora rozplaszczyc w dloni (lub rozwalkowac), na srodek nalozyc lyzeczke nadzienia i skleic. Ukladac blisko siebie w tortownicy (powinny sie stykac). Przykryc sciereczka i pozostawic w cieplym miejscu do podwojenia objetosci (u mnie trwalo to 30 min.).

Przed samym pieczeniem posmarowac roztopionym maslem. Piec w temp. 180ºC przez ok. 25 - 27 min. (ja pieklam tylko 25 min. ale nastepnym razem bede piekla dluzej, nawet 35 min. poniewaz srodek, od spodu bym moim zdaniem lekko niedopieczony). Wyjac, wystudzic na kratce, podawac oproszone cukrem pudrem.

Metoda dla maszynistow:

Wszystkie skladniki na ciasto umiescic w maszynie do chleba w kolejnosci: plynne, sypkie, na koncu drozdze. Nastawic program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjac, wyrobic krotko i dalej postepowac wedlug powyzszego przepisu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation