Kuchnia

na słono

Pieczony kurczak z lawendą i szparagami

Nie chcę żyć w świecie bez szparagów! To mój comfort food. Kiedy tylko jem poza domem i nie mogę się zdecydować co zamówić, stawiam na szparagi (i lepiej żeby były dobre!). W dzisiejszym daniu towarzyszy im kurczak, który uprzednio odleżał swoje w marynacie z lawendy, tymianku, skórki i soku z cytryny, oraz miodu. Jest to danie jednogarnkowe, więc naprawdę nie wymaga wiele pracy, a jego smak potrafi naprawdę poprawić samopoczucie!


Marynata:
sok z połowy cytryny + starta skórka
2 łyżki miodu
łyżeczka suszonej lawendy
świeży tymianek i rozmaryn
1/4 szklanki oliwy
sól & pieprz

4 udka kurczaka
pęczek zielonych szparagów


Składniki marynaty połączyć (najlepiej w naczyniu, w którym będziemy piec). Włożyć udka i odstawić na około 2 godziny. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce. Kurczaka piec w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodać szparagi i piec jeszcze około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation