Kuchnia

ciasta

SERNIK WG METODY DUKANA.


Składniki:
800 gr chudego twarogu
6 jajek (oddzielić białka od żółtek)
3 łyżki skrobi kukurydzianej
ok szklanka mleka
słodzik (wg uznania, ja dałam 2 łyżki)
aromat, np. waniliowy

Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem. Dodać szklankę mleka (do 1,25 szklanki). Ponownie użyć miksera. Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja z je braku użyłam sreberka i też wyszło ;)
Sernik mi trochę opadł, ale ja mam kiepski piekarnik.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut (ze względu na mój piekarnik - piekłam ok. 90 minut).
Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation