Kuchnia

Serniki

Sernik z malinami

Składniki:
1,10 sera twarogowego + 125 g serka kremowego Philadelphia (lub 1,25 kg sera twarogowego)
Uwaga:) W serniku najważniejszy jest ser! Ja ostatnio korzystam z Twarogu Śmietankowego President, ale uwaga moja dotyczy wszystkich serów na sernik jakie oferowane są w supermarketach. Na ogół zawierają one mniejszą lub większą ilość serwatki. Sernik będzie dużo lepszy jeżeli ser wyłożymy do sitka wyścielonego gazą i pozostawimy do odcieknięcia na 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Z doświadczenia wiem, że z 2 kg sera wycieka ok 20 dag płynu!!!

10-20 dag cukru brzozowego/fruktozy (ilość zależy głównie od kwaśności sera, ale i od tego czy sernik będzie podawany z owocami czy z polewą z gorzkiej czekolady; ja daję max 15 dag, chyba, że ser jest ekstremalnie kwaśny…;)
3 łyżki mąki pszennej
5 jajek
2 żółtka
1 zapach rumowy (lub 1 łyżka tartej skórki z cytryny lub pomarańczy)

Spód
migdały pocięte na płatki

Wykonanie:

Przygotować tortownicę (średnica 26 cm). Dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną i w miarę możliwości oblepić płatkami migdałowymi. Pozostałe płatki wysypać na dno tortownicy (warstwa min pół cm).

Sery zmiksować z cukrem brzozowym i mąką. Ciągle miksując, kolejno wbijać jajka i żółtka. Dodać zapach rumowy (lub otartą skórkę cytrynową/pomarańczową).

Masę wyłożyć na spód z migdałów. Piec na najniższej półce piekarnika przez 10 minut w temperaturze 230-240 stopni, a potem jeszcze 60 minut w temperaturze 130-140 stopni. (Gdyby sernik nadmiernie się rumienił, przykryć go arkuszem papieru do pieczenia.)

Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez min 1 godzinę. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation