Kuchnia

Serniki

Sernik czekoladowy z sokiem porzeczkowym

Sernik jest bardzo delikatny i bardzo puszysty. Ponieważ użyłam do niego słodkiego w smaku mascarpone, nie ma on tego charakterystycznego dla serników kwaskowatego posmaku.

Ale składnikiem, który ma największy wpływ na jego smak (i konsystencję) jest sok. Intensywnie porzeczkowy sok nadaje całości lekkiego, owocowego charakteru. Ja użyłam soku Paola, ponieważ jest gęsty i ma intensywnie porzeczkowy smak.


Spód:

* 140g herbatników maślanych
* 1 łyżka cukru pudru
* 1 łyżka kakao
* 70 g stopnionego masła


Masa serowa:

* 500 g sera mascarpone
* 350 ml kremówki (36%)
* 150 g gorzkiej czekolady
* 100 g mlecznej czekolady
* 6 łyżek stołowych soku Paola z czarnej porzeczki
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 płaskie łyżeczki żelatyny
* 6 łyżek wrzątku


Polewa:

* 75 g czekolady gorzkiej
* 75 g czekolady mlecznej
* 5 łyżek śmietany kremówki


Ciastka mielimy na mąkę, łączymy z cukrem pudrem i kakao a następnie dodajemy stopione masło. Dokładnie mieszamy i tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 22 cm. Dokładnie dociskamy. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Połamaną na kostki czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy aby przestygła.

Do filiżanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wrzątkiem. Dokładnie mieszamy aby żelatyna się rozpuściła a następnie dodajemy do niej sok. Ponownie energicznie mieszamy i odstawiamy.

Kremówkę ubijamy na sztywno. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem (ok. 2 minuty), stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę i sok wymieszany z żelatyną. Kiedy składniki się połączą dodajemy ubitą śmietanę i od tej pory masę mieszamy dużą łyżką (potrwa kilka minut zanim śmietana połączy się z serem).

Gotową masę serową przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano obkrawamy go dookoła i zdejmujemy rant tortownicy. Przygotowujemy polewę.

Połamaną czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy do chwili aż składniki połączą się w jednolitą masę. Polewamy nią wierzch sernika i wstawiamy do lodówki.

Ja dodatkowo udekorowałam go owocami miechunki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation