Kuchnia

Serniki

Sernik karmelowy na spodzie brownie



Sos karmelowy (do wcześniejszego przygotowania):

1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru muscovado (w ostateczności można zastąpić zwykłym brązowym)

100 ml śmietanki kremówki

2-3 łyżki wody


Spód brownie:

220 g gorzkiej czekolady

200 g masła

200 g cukru pudru

3 jajka

120 g mąki pszennej


Masa serowa:

600 g tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (z gotowych twarogów sernikowych polecam Piątnicy lub Wielunia)

4 średnie jajka

100 g cukru pudru

1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub ziarenkami z 1 laski wanilii)

150 ml sosu karmelowego, wcześniej przygotowanego


Polewa karmelowa:

1/2 szklanki brązowego cukru (najlepiej ciemnego muscovado)

60-80 ml śmietanki kremówki

Sos karmelowy do masy serowej:

Na patelni lekko skarmelizować cukier, dodając 2-3 łyżki wody. Powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstszta niż na początku po wkropleniu odrobiny do lodowatej wody nie powinien całkowicie zastygać, a tylko przybierać postać karmelka czy „ciągutka”. Do skarmelizowanego cukru dodajemy powoli i stopniowo śmietankę, stale i intensywnie mieszając. Wymieszać do połączenia się składników, jeszcze chwilę podgrzać. Sos odstawić w chłodne miejsce, żeby nieco ostygł.

Brownie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując ok. 30-40 sekund przed dodaniem następnego. Dodać roztopioną czekoladę, zmiksować. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać.
Spód tortownicy o śr. 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy niczym nie wykładać ani nie smarować. Masę czekoladową przelać do tortownicy.

Masa serowa:

Do wysokiego naczynia wyłożyć ser i resztę składników masy serowej (łącznie z przygotowanym wcześniej sosem karmelowym), zmiksować na średnich obrotach do wyraźnego połączenia się składników, ale nie za długo, żeby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Masę serową przelać ma masę czekoladową.

Na dolną półkę piekarnika wstawić blachę wypełnioną gorącą wodą (woda będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki czemu sernik nadmiernie nie wysycha i jest równiutka jak stół). Piec około 50-60 minut w temp. 160°C.

Studzić w piekarniku, po około 30-60 minutach można lekko uchylić piekarnik i dalej studzić wewnątrz.

Przygotować polewę karmelową identycznie jak sos karmelowy, tylko w podanych w składnikach proporcjach. Polewę odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki lub za okno, żeby zgęstniała. Gotową rozsmarować na wierzchu sernika.

Wystudzony sernik schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc, wyjąć z lodówki około 15-20 minut przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation