Kuchnia

przetwory i nie tylko.

Sałatka meksykańska z ogórków i cukinii z chilli oraz czosnkiem - przepis

Składniki:
(na bazie tego przepisu)

1,5 kg ogórków
1 kg cukinii
3 łyżki soli
8 łyżek oliwy
2 duże cebule pokrojowe w piórka (opcjonalnie)
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka chilli
60 dkg cukru
1,5 szklanki octu


Ogórki i cukinię kroimy w plastry, cebulę w piórka. Dodajemy sól, oliwę, pokrojone ząbki czosnku i chilli. Mieszamy i zostawiamy w misce na 6 godzin. Następnie dodajemy cukier i ocet, po zamieszaniu zostawiamy na 12 godzin. Ogórki wkładamy do słoików, najlepiej takich klasycznej wielkości 'jak od majonezu'. Zalewamy zalewą - marynatą, która została od ogórków. Zakręcone słoiki gotujemy w garnku do 15 minut od czasu wrzenia wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation