Kuchnia

przetwory i nie tylko.

Idealny majonez bez jajek

Majonez bez jajek można zrobić na wiele sposobów. Ja korzystam równie często ze wszystkich tych pomysłów ale najdoskonalszy i najdelikatniejszy bezjajeczny majonez to bez wątpienia majonez zrobiony z miękkiego tofu, czyli tak zwanego silken tofu.

Silken tofu nie jest tanie i nie jest dostępne w każdym osiedlowym sklepie, ale jeśli planujemy przygotować majonez na święteczny stół, to warto się o nie postarać. Sam przepis jest bardzo prosty, nie wymaga żadnych wielkich umiejętności ani nawet dobrego blendera, a efekt jest naprawdę doskonały - majonez jest po prostu idealny i świetnie pasuje do wszystkich świątecznych frykasów.


Składniki na spory słoik:

340 g miękkiego tofu, czyli Silken Tofu
2 czubate łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki musztardy
1/4 łyżeczki soli
na czubku noża biały pieprz
1 łyżka dobrej oliwy


Przygotowanie:

Tofu wyjąć z opakowani i odsączyć na sitku, można je lekko docisnąć, żeby pozbyć się jak największej ilości płynu.
Dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować ręcznym blenderem. Spróbować i ewentualnie dodać więcej soku z cytryny albo cukru do smaku, przełożyć do czystego słoika i schować do lodówki. Po kilku godzinach w lodówce majonez stężeje i odpowiednio się przegryzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation