Kuchnia

przetwory i nie tylko.

Dyeing Eggs Naturally - Martha Stewart Holiday & Seasonal Crafts

Jajka farbowane naturalnie: czerwoną kapustą, kurkumą, łupami cebuli, czerwonym burakiem i czarną kawą !!!


1. Żeby przygotować roztwory barwników, wybierz jeden z barwników podanych poniżej i wrzuć do garnka. Dodaj około 1 litr wody i 2 łyżki białego octu winnego. Jeśli potrzeba więcej wody żeby przykryć barwiące składniki, proporcjonalnie zwiększ ilość octu winnego. Doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, odcedź.

- barwnik z czerwonej kapusty: około litr pokrojonej kapusty.
- barwnik z kurkumy: 3 łyżki kurkumy.
- barwnik z łupin cebuli: około litr łupin z cebuli (z około 12 cebul).
- barwnik z buraków: około litr pokrojonych buraków.
- barwnik z kawy: około litr mocnej czarnej kawy (zamiast wody).

2. Tak przygotowane roztwory barwników można użyć do barwienia na gorąco (gotujemy jajka w roztworze barwnika) lub na zimno (moczymy jajka przez chwilę lub przez dłuższy czas w roztworze barwnika). Kolory i sposób ich otrzymania (nazwy angielskojęzyczne pokazane na rysunku):

Deep Gold [głęboko złoty]: gotować jaja w roztworze kurkumy.
Sienna: gotować jaja w roztworze z łupin cebuli.
Dark, Rich Brown [ciemno brązowy]: gotować jaja w roztworze czarnej kawy.
Pale Yellow [jasno żółty]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze kurkumy, 30 minut.
Orange [pomarańczowy]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.
Light Brown [jasno brązowy]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze czarnej kawy, 30 minut.
Light Pink [jasno różowy]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut.
Light Blue [jasno niebieski]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 minut.
Royal Blue [niebieski]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty na noc.
Lavender [lawendowy]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut. Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 sekund.
Chartreuse: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut, Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 5 sekund.
Salmon [łososiowy]: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut. Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z łupin cebuli, 30 minut.

ŹRÓDŁO [ obrazki, przepis i więcej ]: http://www.marthastewart.com/267850/dyeing-eggs-naturally
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation