Kuchnia

przetwory i nie tylko.

Granita truskawkowa


500 g truskawek (umytych, odszypułkowanych)
2 sztuki kiwi (dojrzałych, słodkich, umytych i obranych ze skórki)
400 g lodu w kostkach
6 łyżeczek cukru trzcinowego (do smaku; może być też miód)
kilka listków mięty (do smaku/ozdoby)




+ blender/malakser z opcją kruszenia lodu albo kruszarka do lodu, blender do zblendowania truskawek i kiwi

Jak to zrobić?

Truskawki i kiwi wrzucamy do blendera, zasypujemy cukrem i siekamy do uzyskania płynnej masy. Przelewamy do innego pojemnika. W misie blendera (malaksera, kruszarki) kruszymy lód na drobne kawałki. Dolewamy płyn truskawkowo-kiwi i blendujemy do połączenia. Przelewamy do szklanek.

Smacznego! :-)

P.S.1: ilość cukru/miodu jest sugerowana - trzeba ją dobrać pod własne preferencje smakowe. Tak naprawdę, im słodsze truskawki, tym mniej go potrzeba.

P.S.2: lód kupuję gotowy albo mrożę samodzielnie wodę źródlaną lub przegotowaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation