Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Pełnoziarnista tarta z kurkami, kurczakiem i kozim serem
Składniki na spód:
250 g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
120 g masła
1/2 łyżeczki cukru (na zdjęciu zapomniałam :( )
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki wody
Składniki na wypełnienie:
ok. 2 szklanek wymytych i oczyszczonych kurek (małe zostawiamy w całości, duże można pokroić)
1 średnia pierś z kurczaka
1 cebula pokrojona w kostkę
3-4 małe lub 1-2 duże pomidory
200 g śmietany 12% lub więcej
100 g koziego sera (pokrojonego w kostkę lub startego)
40 g startego parmezanu
posiekany pęczek pietruszki
rozmaryn
sól
pieprz
Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce: mąkę (przesianą), jajko, masło, cukier, sól i wodę. Zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce prze 30 min.
Formę o średnicy 23-25 cm. smarujemy delikatnie masłem i posypujemy mąką. Tak przygotowaną blaszkę wylepiamy cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.)
Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem/fasolą.
Wstawiamy. do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min.
W tym czasie przygotowujemy wypełnienie.
Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy mięso przez 2 minutki podsmażamy mięso. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na chwilę. Na tę samą patelnie wrzucamy umyte i oczyszczone kurki i podsmażamy parę minut aż zmiękną. Kurki mogą puścić wodę, ale nie trzeba ich w niej dusić tak długo aż się zredukuje (szkoda czasu, a i tak już po paru minutach będą miękkie) i można ją odlać. Jak już kurki będą miękkie dodajemy pokrojoną cebulę, kurczaka i pietruszkę (troszkę pietruszki warto zostawić do przybrania). Podsmażamy aż cebula się zeszkli.
W misce mieszamy śmietanę, ser kozi i parmezan. Następnie dodajemy do niej, zawartość patelni, doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością rozmarynu.
Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone w plasterki pomidory i wylewamy przygotowaną masę śmietanowo-kurkową.
Zapiekamy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15-20 min. aż masa się zetnie, a ser zrumieni.
Przed podaniem posypujemy jeszcze odłożoną pietruszką.
Jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
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