Kuchnia

wypieki

Chlebek cynamonowy
Odrywany chleb cynamonowy (składniki wystarczą na przygotowanie 2 chlebków o długości 20 cm):
mąka pszenna - 45 dag
mleko - 270 ml
świeże drożdże - 2 dag
olej - 2 łyżki
sól - ½ łyżeczki
cukier - 6 łyżek
cynamon - 3 łyżki
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, olejem i 2 łyżkami cukru. Następnie dodajemy ciepłe mleko i zagniatam na gładkie ciasto. Odstawiamy na około 40 minut do podwojenia objętości.
W oddzielnej misce mieszamy cukier z cynamonem i rozpuszczamy masło w kolejnej miseczce.
Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować każdą z nich na cienki prostokąt. Następnie prostokąty pokroić na paski o szerokości około 4-5 cm, smarujemy masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Następnie każdy pasek składamy na 3 części i wkładamy do foremki o wymiarach 20x10 cm.
Gdy już zapełnimy obie foremki, odstawiamy je do wyrośnięcia na około 20 minut, a następnie piekczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny.
masło - 3 łyżki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation