Kuchnia

wypieki

Domowe oreo

Składniki (na około 30 gotowych ciasteczek):

Ciasto:

230 g masła, miękkiego
250 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g mąki
60 g gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli


Nadzienie:

115 g miękkiego masła
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
375 g cukru pudru



Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta: miksujemy masło i cukier do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajko i wanilię, ubijamy.

W międzyczasie łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodajemy suche składniki do kremowej masy, ubijając na małej prędkości.

Dzielimy ciasto na pół, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 1 godzinę.

Gdy ciasto jest schłodzone, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Wałkujemy ciasto, podsypując lekko mąką i wycinamy kółka.

Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy partiami po 12 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy w międzyczasie nadzienie: miksujemy miękkie masło, mleko, wanilię i sól. Dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy.

Nakładamy nadzienie łyżeczką (u mnie wyszła lekko czubata łyżeczka na ciastko) albo woreczkiem z naciętym jednym końcem.

Przykrywamy drugim ciastkiem i lekko dociskamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation