Kuchnia

Tarty na słodko

Różana tarta

Niestety moje jabłkowe różyczki nie są takie piękne, ale z czasem może dojdę do większej wprawy. Czy trudno się je robi .. no niby nie;) Trzeba tylko cieniutko pokroić plasterki jabłek - najlepiej taką obieraczką jak do ziemniaków i zwinąć. Dla mnie jest to pyszna i dekoracyjna tarta serowa.


Składniki na kruche ciasto:

250 g mąki pszennej
100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
100 g cukru pudru, przesianego
2 jajka, w temperaturze pokojowej
szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać wysmarowaną masłem formę. Dno ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Składniki nadzienie

2 jajka
50g cukru
400g sera białego
1 opakowanie budyniu waniliowego
30g miękkiego masła
8-6 jabłek
1 cytryna

Białka ubić na sztywno. W osobnej misce utrzeć masło i cukier na puszysta masę. Stopniowo dodawać ser i żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodać budyń i połącz składniki. Delikatnie wymieszać białka z masą serową.

Na wcześniej upieczony spód wylać masę i równomiernie rozprowadź. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie przy pomocy obieraczki pokroić na cieniuteńkie plasterki (półkola). Jabłka skropić sokiem z cytryny. Układać obok siebie po 3-4 plasterki jabłek- tak aby 3/4 części nachodziły na siebie i zwijać w różyczki. Róże z jabłek układać obok siebie, tak aby zapełniła się całą tarta. Całość włożyć do nagrzanego do 108ºC piekarnika i piec 30-35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation