Kuchnia

Ciasta

Składnki:

ciasto:

- 380 g mąki ( przesianej )
- 100 g mleka ( pół szklanki )
- 30 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2 torebki cukru waniliowego ( po 16 g )
- szczypta soli
- 180 g masła

glazura:

- 5 łyżek mleka
- 200 g cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny

+ ok. 800 g truskawek

Wykonanie:

Świeże drożdże rozprowadzić w podgrzanym mleku razem z 1/3 mąki (ja dodałam jeszcze 1 łyżkę cukru) wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Jeżeli używamy suchych drożdży, to należy rozprowadzić je w 4 łyżeczkach podgrzanego mleka z 1 łyżeczką cukru, wymieszać i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Jajka roztrzepać z cukrem, cukrem waniliowym i solą, lekko podgrzać, ciągle mieszając. Dodać pozostałą mąkę i rozczyn. Wyrobić ciasto - jeżeli będzie się kleiło do rąk, nie podsypywać go mąką, tylko lekko natłuścić dłonie oliwą.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok.5 mm. Dwie trzecie jego powierzchni pokryć dość zimnym masłem. Złożyć ciasto tak, aby połowę powierzchni pokrytej tłuszczem przykryć ciastem bez tłuszczu, a połowę złożyć na wierzch. Powstanie przekładaniec z trzech warstw ciasta i dwóch warstw tłuszczu.

Ciasto rozwałkować i ponownie złożyć na trzy części. Czynność tę powtórzyć jeszcze raz. Ponownie rozwałkować. Włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu ułożyć umyte i pozbawione szypułek truskawki (jeżeli są duże, można je pokroić na połówki lub ćwiartki). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniećia na ok.30-45 minut.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 25-30 minut (moje siedziało chwilę dłużej i trochę za bardzo przypiekł mi się spód).

Przygotować glazurę : cukier puder wsypać do miseczki, dolewać mleko i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać skórkę cytrynową. Upieczone ciasto polać glazurą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation