Kuchnia

Ciasta

CIASTO BOUNTY.

Ciasto:

tabliczka gorzkiej czekolady
140 g kakao
330 ml gorącej wody
240 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
150 g masła lub dobrej margaryny
200 g białego cukru
80 g brązowego cukru
3 jajka w temp. pokojowej
410 ml mleczka kokosowego

Czekoladę łamię na mniejsze kawałki. Umieszczam w misce wraz z kakao i zalewam wrzątkiem. Mieszam do uzyskania gładkiej czekoladowej masy i odstawiam do wystudzenia.
Do drugiej miski przeciewam mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę.
W osobnym naczyniu umieszczam biały i brązowy cukier, mieszam, dodaję roztopione masło i krótko miksuję. Wbijam po kolei jajka, ciągle miksując, do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Znajduję sobie pomocnika, który wlewa do misy z cukrem i masłem mleko kokosowe na zmianę z masą czekoladową, podczas gdy ja ciągle miksuję.
Na koniec dodaje przesiane suche składniki (mąka, sól, proszek i soda) oraz krótko miksuję (do połączenia się składników).
Dno prostokątnej formy o wymiarach 25 x 35 wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piekę do suchego patyczka (ok. 40 minut).
Po tym czasie wyciągam ciasto i zostawiam do całkowitego wystudzenia.

Krem:

130 ml schłodzonej śmietany kremówki
360 g serka mascarpone (także schłodzonego)
50 g cukru pudru
3/4 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki likieru kokosowego

Kremówkę ubijam na sztywno. Delikatnie łączę z serkiem mascarpone. Następnie dodaję cukier, wiórki oraz likier i ponownie mieszam do połączenia.
Wystudzone ciasto przekrajam na dwa platy* i przekładam kremem.

*ponieważ ciasto jest duże, najpierw przekroiłam je na dwa mniejsze i dopiero podzieliłam na dwa blaty za pomocą nitki.

Polewa:

200 ml mleczka kokosowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady

Mleczko kokosowe doprowadzam do wrzenia. Ściągam z ognia i wrzucam do niego połamaną czekoladę. Mieszam do całkowitego jej rozpuszczenia i wkładam na ok. pół godziny do lodówki. Po tym czasie polewam nią ciasto. Można jeszcze dodatkowo z wierzchu posypać je wiórkami, ale mi ich niestety zabrakło. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation