Kuchnia

Ciasta

NAPOLEONKA NA KRAKERSACH.

PRZEPIS
/forma: 35x25 cm lub mniejsza/

Składniki

Print Friendly and PDF
3 szkl. mleka
2 żółtka
1/2 szkl. cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 masła roślinnego (125 g)
1 budyń waniliowy (40g)
ekstrakt waniliowy
krakersy (ilość zależna od foremki, tutaj wystarczyły 2 opakowania)

Przygotowanie

W 1 szkl. mleka rozrobić mąki z budyniem i żółtkami.
Pozostałą część mleka zagotować, dodając pod koniec cukier. Wlewać stopniowo masę budyniową, cały czas mieszając i na końcu masło.Wszystko zagotować (cukier ma się rozpuścić). Lekko przestudzić.
Na dnie foremki ułożyć krakersy, wyłożyć masę budyniową i ponownie krakersy.
Wstawić na noc do lodówki. Posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation