Kuchnia

kuchnia

Schab mocno pieprzowy i tymiankowy - przepisy - MniamMniam.pl

SKŁADNIKI

kawałek schabu bez kości - około 0,7 kg

łyżka soli

półtorej łyżki grubo zmielonego, czarnego pieprzu

łyżka tymianku

3 łyżki oliwy

kieliszek koniaku lub wódki (niekoniecznie)

Mięso myję dokładnie, osuszam i nacieram solą. Odstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale nie na dłużej niż 12 godzin.

Po leżakowaniu schab ze wszystkich stron obsypuję pieprzem i tymiankiem, i wciskam zioła w mięso - wałkuje schabem po stole, mocno go do nie przyciskając. 2 łyżki oliwy mieszam z koniakiem i polewam nim równomiernie mięso i wstawiam ponownie do lodówki na 30-60 minut.

Po tym czasie mięso obsmażam na silnie rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron, aż zmieni kolor - nie powinno to trwać dłużej niż 2-3 minuty.

Mięso wkładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 50 minut.

Upieczony schab można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation