Kuchnia

Mięso - schab i inne części świnki

Kurczak po kijowsku:
wg Le Cordon Bleu "Potrawy z kurczaka"

4 filety z piersi kurczaka,
120 g mąki doprawionej solą i pieprzem,
3 rozkłócone jajka,
200 g bułki tartej,
olej do głębokiego smażenia

masło czosnkowe -
150 g masła,
3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
50 g siekanej natki pietruszki

Oddzielić cienkie fileciki (polędwiczki) od spodniej częsci filetów i delikatnie je rozbić tłuczkiem. Przygotować masło czosnkowe - do miękkiego masła dodać czosnek, pietruszkę, sól i pieprz i dobrze wymieszać. Łyżką ułożyć gotowe masło czosnkowe przy krawędzi posmarowanego olejem arkusza folii plastikowej i zwinąć w kiełbaskę, zakręcając końce. Włożyć do lodówki aby stwardniało.

Przy wierzchołku każdego filetu zrobić nożem kieszonkę. W każdej umieścić kawałek twardego masła czosnkowego. Na wierzchu położyć spłaszczoną polędwiczkę aby całkowicie zakryć nacięcie.
Kotlety obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Potem jeszcze raz zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce. Na patelni rozgrzać tyle oleju, żeby ułożone w niej mięso było zanurzone do połowy. Smażyć kotlety na wolnym ogniu po 6 minut z każdej strony aż zarumienią się na złoto i będą miękkie. Na kilka minut można przenieść mięso na ruszt rozgrzanego piekarnika, by panierka stała się bardziej chrupiąca. Podawać z ulubioną sałatą i świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation