Kuchnia

Gotowanie...

BRUKSELKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
Składniki:

- 1 kg brukselki

- 1/4 kostki masła

- 1/2 posiekanej cebuli

- sól, pieprz

- 1-2 łyżki soku z cytryny

- opakowanie 100 g płatków migdałowych

Brukselkę oczyścić z brzydkich liści. Zagotować wodę z solą . Do gotującej się wody wrzucić brukselkę i ugotować ją na pół miękko. Odcedzić i zalać bardzo zimną wodą. Ostudzić, następnie ponownie odcedzić. Pokroić brukselkę na połówki. Cebulę zeszklić na połowie masła, wrzucić brukselkę i podsmażać, aż zmięknie. Zbyt długo podsmażana lub gotowana brukselka może zrobić się gorzka, uratujemy jej smak dosypując cukru.
Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i wymieszać z sokiem z cytryny. Na suchej patelni uprażyć migdały, wymieszać z brukselką. Wspaniała przystawka lub przekąska. Ja podałam ją do obiadu, jako dodatek do pieczeni. Smakowało wybornie. Polecam.
źródło:W mojej kuchni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation