Kuchnia

Gotowanie...

Tarta z kremem budyniowym, czereśniami i galaretką


Składniki na spód:

- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko

Składniki na spód szybko zagnieść, włożyć do lodówki i schłodzić co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty z wyjmowanym dnem, wysmarowanej wcześniej masłem (o średnicy 23 cm). Nakłuć widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi bądź fasolą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec około 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejnych 10 minut. Wystudzić.

Krem budyniowy:

1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki śmietany kremówki (30 lub 36%)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g cukru
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
70 g miękkiego masła

Dodatkowo:

- 500 g czereśni (lub mniej)
- galaretka o dowolnym smaku (u mnie wiśniowa)

W garnku zagotować 3/4 szklanki mleka z cukrem. Po zagotowaniu dodać kremówkę, ekstrakt waniliowy, zagotować. Resztę mleka zmiksować z żółtkami i mąkami. Całość wlać do zagotowanej masy, gotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać partiami wystudzony budyń cały czas ucierając.

Budyń wyłożyć na upieczony spód. Na budyniu ułożyć wypestkowane czereśnie, przecięte na pół, środkiem do góry.

Galaretkę zrobić wg opisu na opakowaniu. Czereśnie zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce kilka godzin.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation