Kuchnia

Gotowanie...

Sałatka z brokuła i bobu


Składniki:
250g bobu
1 brokuł
garść: pestek dyni, słonecznika, orzechów włoskich, laskowych, sezamu
1/2 zielonej papryczki chili (uwaga ostra! )
opakowanie mixu liści- rukola+ botwina
1/2 opakowania sera lazur
Dresing:
łyżka miodu
2 łyżeczki musztardy miodowej
1/4 szklanki oliwy z orzechów włoskich
2 łyżki oleju lnianego
sok z jednej limonki
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka octu winnego cherry
sól, pieprz

Wszystko włożyć do blendera i zmiksować, odstawić do lodówki.
Zagotować wodę w dużym garnku, przygotować dużą wypełnioną miskę z lodowatą wodą i najlepiej lode, do gotującej się wody wkładać najpierw bób, odczekać 3 minuty i wyciągać łyżką cedzakową do miski z lodem ( zatrzymuje się wtedy proces gotowania ) następnie postąpić tak samo z brokułem.
Uprażyć orzechy, pestki, słonecznik i sezam - uważać by nie spalić! chili posiekać ukośnie bardzo cienko, lazur pokruszyć.
Na talerz wyłożyć liście rukoli i botwiny, do naczynia wrzucić bób, brokuły i uprażoną mieszankę ( ja przygotowywałam to porcyjnie tz każdemu z osobna ) dodać 3 łyżki dresingu i dobrze wymieszać łyżką. Przełożyć zawartość naczynia na sałatę, posypać pokruszonym lazurem oraz kilkoma plasterkami chili, polać ponownie dwiema łyżkami dresingu i od razu podawać.
Polecam, jest smaczna!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation