Kuchnia

Gotowanie...

JEDNOGARNKOWY KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI

Składniki:

6 kawałków kurczaka (mogą być podudzia lub skrzydełka)
5 cebul
2 liście laurowe
6 ząbków czosnku
50 ml czerwonego wina, np. Porto
50 ml brandy
2 łyżki musztardy
sól, pieprz do smaku
gałązki świeżego rozmarynu i ziarenka kolendry do dekoracji

Przygotowanie:
Umyte podudzia marynujemy w mieszance musztardy, ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Zamarynowane mięso wraz z liśćmi laurowymi i ząbkami czosnku umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 10 minut. Mięso podlewamy czerwonym winem i pieczemy przez kolejnych 10 minut.
W międzyczasie, umyte i pokrojone w ćwiartki ziemniaki podgotowujemy na średnim ogniu, pamiętając, aby ich nie rozgotować.
Gdy wino odparuje, do kurczaka dolewamy nieco brandy, a także dodajemy podgotowane ziemniaki i pieczemy, aż do uzyskania rumianego koloru. Całość przed podaniem dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu i ziarenkami kolendry.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation