Kuchnia

Serniki

ciasteczkowy spód

100 g herbatników pełnoziarnistych
3 łyżki masła
50 g gorzkiej czekolady

Herbatniki zmiksować, by przypominały piasek. Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie.

sernik waniliowy

1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości)
puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
4 jajka
4 łyżki ekstraktu z wanilii
2 czubate łyżki waniliowego proszku budyniowego (ew. mąki ziemniaczanej lub pszennej)

Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód.
Piec około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

krem truskawkowy

źródło przepisu: cioccolatogatto.blox.pl

200 g truskawek
200 g białej czekolady
ew. łyżka soku z cytryny + łyżka octu balsamicznego
dodatkowo

truskawki do przybrania

Truskawki zmiksować w blenderze. Przelać do garnuszka i podgrzać aż do zagotowania. W tym czasie posiekać białą czekoladę. Zagotowany mus zdjąć z ognia i dodać czekoladę, sok cytrynowy i ocet balsamiczny. Mieszać do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści a krem będzie gładki. Delikatnie przestudzić i przełożyć na zimny sernik. Przechowywać w lodówce.
//Krem można przygotować też mieszając truskawki z mascarpone lub po prostu truskawki z odrobiną galaretki.
Wyjąć z lodówki około 15 minut przed podaniem, udekorować połówkami truskawek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation