Kuchnia

Serniki

Kawowy sernik na zimno z Baileys

Składniki (na tortownicę o śr. 22cm):
Spód:
200g herbatników
50g gorzkiej czekolady
2 łyżki ziaren kawy
2 łyżki cukru trzcinowego
100g roztopionego masła

Masa:
250g ricotty
75-100g cukru pudru
300ml likieru Baileys
400g jogurtu typu greckiego
20g żelatyny w proszku

Krem:
250g mascarpone
200ml mocno schłodzonej kremówki
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek zaparzonego mocnego espresso
ziarenka kawy z czekolady do dekoracji


Przygotowanie:

Dno tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając jego końce na zewnątrz. Ciasteczka zemleć w malakserze razem z czekoladą i ziarnami kawy na piasek. Wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Wyłożyć na spód tortownicy mocno dociskając dłonią. Schłodzić w lodówce.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, odstawić. Ricottę zmiksować razem z cukrem pudrem i likierem. Ciągle miksując dodawać stopniowo jogurt.
Namoczoną żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Lekko przestudzić. Miksując masę na niskich obrotach dodawać po łyżce żelatyny. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód i chłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Przygotować krem. Do misy miksera włożyć schłodzony ser mascarpone i śmietanę. Ubijać aż powstanie gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i espresso. Stężały sernik udekorować kremem i czekoladowymi ziarenkami kawy. Sernik trzymać w lodówce nie dłużej niż 2 dni.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation