Kuchnia

Serniki

Czekoladowe serniczki na zimno z czereśniami

Spody:

100 g kruchych kakaowych ciastek
60 g stopionego masła


Masa serowa:

300 g sera śmietankowego
100 g mlecznej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
50 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
2/3 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżeczki żelatyny
2/3 szklanki cukru pudru


Dekoracja:

250 g śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
1 fix do ubijania śmietany
czereśnie


Ciastka zmielić, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić spody foremek silikonowych do muffin.

Do śmietanki wsypać żelatynę i pozostawić na kilka minut. Podgrzewając na małym ogniu, rozpuścić. Czekolady połamać, dodać do śmietanki z żelatyną i podgrzewać do rozpuszczenia, ale pilnować, by masa nie zagotowała się. Rozpuszczoną czekoladę ostudzić. Ser wymieszać, dodając porcjami czekoladę. Następnie dodać cukier puder do smaku (ok. 2/3 szklanki), dobrze wymieszać i wyłożyć na masę z ciastek. Serniczki włożyć do lodówki, by stężały. Zimną śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na wyjęte z foremek serniczki. Na wierzchu ułożyć czereśnie. Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation