Kuchnia

Kulinaria

Składniki
młode ziemniaki (powinny być podobnej wielkości),
czosnek,
masło,
sól

Sposób przygotowania
1. Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką. Ponacinać w plastry o grubości 5 mm. Aby sobie to ułatwić i nie poprzecinać ziemniaków do końca należy je ułożyć na drewnianej łyżce (tak jak na zdjęciu niżej) i dopiero wtedy nacinać. Miedzy plastry ziemniaków wkładać cieniutkie plasterki czosnku. Kartofle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Następnie na każdy położyć po łyżce masła.

2. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut (czas pieczenia zależy od wielkości kartofli). Po upieczeniu przyprawić solą. Jeśli zajdzie taka potrzeba to podczas pieczenia można dodać jeszcze trochę masła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation