Kuchnia

Kulinaria

Karmelowe ciasto z musem jabłkowym i kremem
Składniki:
Ciasto (pamiętajmy, aby składniki były w pokojowej temperaturze):
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki dżemu z jabłek, musu z jabłek lub jabłek prażonych
300g toffi z puszki
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
3 jajka
1 szklanka naturalnego jogurtu
Środek:
150-180g jabłek prażonych lub dżemu z jabłek
Krem:
200g cukru pudru
250g serka mascaropne
1/2 łyżeczki cynamonu
2/3 szklanki jabłek prażonych (lub dżemu z jabłek) zmiksowanych na gładką masę.
Ciasto:
1. Dżem lub prażone jabłka w blenderze miksujemy na gładką masę (mus).

2. Mieszamy razem obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon.

3. W drugiej misce miksujemy przez około 30 sekund olej i cukier.

4. Do oleju dodajemy mus jabłkowy, toffi z puszki i aromat, znów miksujemy przez około 30 sekund.

5. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu chwilę miksujemy.

6. Wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt i krótko mieszamy (najlepiej łyżką) do połączenia składników.

7. Ciasto przekładamy do dwóch tortownic o średnicy 22cm (lub 23cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.
8. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i ściągamy papier. Jeden placek wyrównujemy z wierzchu, obcinając nożem nierówności.

Krem:
9. Ucieramy przez chwilę mascarpone z cukrem pudrem. Dodajemy mus z jabłek i cynamon, mieszamy na gładką masę.

10. Cienką warstwą kremu smarujemy wyrównany placek. Następnie nakładamy prażone jabłka lub dżem i przykrywamy drugim ciastem. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta, które następnie wkładamy do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation