Święta i uroczystości

Boże Narodzenie DANIA i POTRAWY

: Zupa grzybowa ze śmietaną

Zupa grzybowa na świątecznym stole symbolizuje dary lasu. Zgodnie z tradycją, podczas wieczerzy wigilijnej Bożego Narodzenia, przyrządzano niegdyś potrawy z głównych płodów ziemi: lasu, pola i wody. Stąd grzyby, miód, orzechy, kasze, zboża, warzywa i owoce oraz ryby. Na tych produktach podstawowych opierały się główne dania i ciasta.
Zupa grzybowa jest niezwykle aromatyczna i doskonale uzupełnią ją paszteciki, grzanki lub groszek ptysiowy. Może też być podana jedynie zaciągnięta śmietaną.


Zupa grzybowa ze śmietaną

Receptura:

30 g suszonych grzybów
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
sól i pieprz do smaku

200 ml śmietany ( 22 - 30 %)
1 - 2 łyżki mąki
natka pietruszki posiekana

Grzyby suszone dokładnie opłucz, zalej 1 i 1/2 litra wody i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj te grzyby nie zmieniając wody. Warzywa obierz i dodaj do gotujących się grzybów - gotuj aż do miękkości. Gdy wywar będzie gotowy przecedź warzywa i grzyby przez sitko, a czystą zupę przelej do garnka. Część grzybów oddziel od reszty (zostaną dodane na końcu). Resztę grzybów oraz warzywa (cebulę usuń) zmiksuj i dodaj do bulionu grzybowego, dopraw solą i pieprzem. Wstaw ponownie do zagotowania. Śmietanę wymieszaj z mąką i zaciągnij nią zupę grzybową. Teraz, na samym końcu, dodaj odłożone wcześniej grzyby. Całość zagotuj i gotowe.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation