Święta i uroczystości

Boże Narodzenie DANIA i POTRAWY

Pasztet z żurawiną przepis | Kotlet.TV

Składniki

ok. 400 g wołowiny
300 g wątróbki drobiowej
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
1 cebula
2 liście laurowe
1 łyżka masła
kilka ziaren pieprzu
2 kulki jałowca
1 kulka ziela angielskiego
sól do smaku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
pieprz mielony
3 jajka
100 g żurawiny np. Bakalland
*przepis powstał we współpracy z marką Bakalland.
Moje porady

wołowinę możecie zamienić na mięso drobiowe, jeśli bardziej lubicie
Przygotowanie pasztetu
KROK 1.
Przygotowanie zaczynam od pokrojenia warzyw. Kroję je na mniejsze kawałki, tak by potem przeszły przez maszynkę.

Przygotowanie pasztetu
KROK 2.
Podobnie mięso dzielę na kawałki, które potem bez problemu włożę do podajnika maszynki do mięs. Wątróbkę oczyszczam.

Przygotowanie pasztetu
KROK 3.
Na maśle podsmażam cebulę, a potem przesmażam też mięso. Następnie zalewam wodą (by przykrywała) i dodaję warzywa i przyprawy (ziele angielskie, pieprz w kulkach, sól, liście laurowe). Duszę aż płyn niemal w całość odparuje.

Przygotowanie pasztetu
KROK 4.
Mięso a także warzywa mielę w maszynce.

Przygotowanie pasztetu
KROK 5.
Do zmielonego mięsa dodaję jajka, żurawinę suszoną, przyprawy (gałkę muszkatołową, sól i pieprz). Mieszam.

Przygotowanie pasztetu
KROK 6.
Formę smaruję masłem i oprószam tartą bułką. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego do 180°C i piekę godzinę. Potem po wystudzeniu wyjmuję z formy i chowam do lodówki. Po schłodzeniu jest najlepszy. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation