Święta i uroczystości

Boże Narodzenie DANIA i POTRAWY

Długo-pieczona łopatka z wieprzowiny, podana z zapiekanką ziemniaczaną, marynowaną cebulą i sosem żurawinowym - Proste Przepisy

Składniki:
Łopatka:
2 kg łopatki wieprzowej z kością -1,2 kg bez kości
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
5 łyżek ketchupu
4 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soli
Zapiekanka ziemniaczana:
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki masła
1 mała cebula, drobno pokrojona
1 łyżka mąki
3/4 szklanki mleka
400 g ziemniaków, pokrojone w cienkie plasterki (2 mm)
125 g startego sera Gouda
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
Piklowana czerwona cebula:
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
100 ml octu jabłkowego
1 mała czerwona cebula, pokrojona na cząstki
Dodatkowo:
konfitura z żurawiny
Sposób przygotowania:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation