Kuchnia

Dania bezmięsne

Składniki

5-6 lekko czerstwych bułek
10 dag szpinaku ( mrozony rozdrobniony,bez dodatków)
10 dag mąki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki ziół (szczypiorek,natka,bazylia)
3 jajka
15 dag żółtego sera
sól
pieprz
1 łyżka masła
6-7 pomidorków koktajlowych do dekoracji
Przygotowanie

1.Szpiank rozmrozić i odsączyć.Bułki pokroić w drobną kostkę,cebulę i czosnek posiekać.Bułki wymieszać z mąką.Ser zetrzeć.
2.Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek,dodać szpinak,przyprawić solą i pieprzem,przysmazyć,lekko ostudzić.Do bułek i maki dodać szpinak,zieleninę,ser i jajka.Wszystko starannie wymieszac.
3.Umoczonymi w wodzie rękami formować nieduże kuleczki i gotować na osolonym wrzatku 15 minut.
4.Wyjmować łyżką cedzakową.Podawać polane masłem.Udekorować pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation