Kuchnia

Dania bezmięsne

Składniki

na ciasto:
30 dag mąki (ok 2,5 szklanki)
20 dag masła roślinnego albo margaryny
2 żółtka
1 całe jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru

masło i bułka tarta do wysypania blachy
cukier puder do posypania

na wierzch
1,5 kg kwaśnych jabłek
cukier i cynamon do smaku
Przygotowanie

1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cząstki i poddusić, tak żeby pozostały średniej wielkości miękkie kawałki. Doprawić cukrem i cynamonem do smaku.

2. Mąkę, masło i proszek do pieczenia posiekać do uzyskania w miarę jednolitej, grudkowatej konsystencji. Następnie zrobić dołek, wbić jajko i żółtka i dodać cukier. Zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej, "plastelinowej" masy. Można schłodzić w lodówce, a dopiero potem rozwałkowywać, albo robić to oda razu. Rozwałkować ciasto na kształt posiadanej blachy, na grubość około 0,5 - 1 cm. Na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę wyłożyć ciasto, dociskając do brzegów. Nakłuć spód widelcem. Wstawić do piekarnika na 10 min (200 stopni z termoobiegiem). Następnie na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Zapiekać około 0,5 godziny.

Ciasta wystarcza na tortownicę śr 30 cm na spód i wierzch, albo na blachę 30x20 (około) na spód.

po upieczeniu posypać cukrem pudrem

można jeść gorące z lodami :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation