Święta i uroczystości

Boże Narodzenie DANIA i POTRAWY

Glögg


Składniki:

1 butelka czerwonego wina (dałam półsłodkie)
100 ml wódki
10 g cynamonu w laskach
1,5 g goździków (ok. 20 sztuk)
mały kawałek imbiru
2 g ziaren kardamonu
połówka kwaśnej pomarańczy
300 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
migdały, rodzynki
Pokruszyć ziarna kardamonu i cynamon. Wszystkie przyprawy zalać wódką i odstawić na 24 godziny.

Odcedzić. Wódkę zostawić, a przyprawy wyrzucić. Migdały blanszować przez 10 sekund, zahartować zimna wodą i obrać ze skórki (jeżeli używamy migdałów blanszowanych etap hartowania można pominąć).

Wymieszać wino z wódką, dodać cukier waniliowy, cukier, migdały i rodzynki. Podgrzewać kilka minut nie doprowadzając do zagotowania.

Smacznego:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation