Kuchnia

nalewki, drinki

likier czekoladowy
Składniki :


1 L mleka 3.2 %
250 g kakao dobrego gatunkowo
2 i 1/2 szklanki cukru kryształu
150 - 250 ml spirytusu



Opis wykonania :


1. Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem , wsypujemy kakao i cukier .Wszystko razem mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1 godziny , płyn powinien mieć taka gęstość , że z łyżki będzie ściekał wolno na kształt nitki.


2. Tak przygotowana czekoladę studzimy.( tak przyrządzona czekolada jest pyszna z malinkami lub bez mmm dla dzieci w sam raz ;)Gdy jest już zimna wlewamy spirytus i tu moc likieru zależy od was ja dodałam 250 ml i jest dosyć mocny i z czasem moc likieru będzie wzrastać .

3. Likier rozlewamy do butelek i dobrze zamykamy odstawiamy na dwa tygodnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation