Kuchnia

drobne danka (kolacja)

koszyczki ziemniaczene z kozim serem i szczypiorem
Na 16 koszyczków
Składniki:

4 duże ziemniaki
sól i pieprz
2 łyżki oleju

do podania
150 g koziego twarogu
1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego
1 pęczek dymki
pieprz i sól

4 szklanki mixu sałat

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Odciskamy sok i doprawiamy ziemniaki pieprzem i solą. Dodajemy 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.

Wykładamy ziemniakami foremki do mufinek aż po brzegi (najlepsze byłyby foremki silikonowe bo łatwiej z nich koszyczki wyjąć) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut aż będą rumiane. Sprawdzajmy w trakcie pieczenia aby nie spalić ich za bardzo.

W międzyczasie w misce mieszamy kozi ser z jogurtem i szczypiorem pokrojonym w cienkie plasterki. Doprawiamy pieprzem i solą.

Na talerz wykładamy po kilka listków rukoli, na tym umieszczamy po 4 koszyczki i do środka koszyczków dajemy po 1 łyżce kremu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation