Kuchnia

drobne danka (kolacja)

BAGIETKA Z KURCZKIEM I PIECZONYMI PIECZARKAMI

Potrzebujesz:
1 bagietka
1 pojedyncza pierś z kurczaka
½ żółtej papryczki chili
½ czerwonej cebuli
½ łyżeczki cukru trzcinowego
Sól morska
Grubo mielony pieprz czarny
7 pieczarek
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Szczypiorek (do posypania pieczarek)
2 łyżki startego sera (np. sera gouda)
Oliwa z oliwek o. 3 łyżek
Kawałek masła (do podsmażenia kurczaka)
Natka z pietruszki (do posypania)















A oto jak ją zrobić:

1.Pierś z kurczaka pokrój w podłużne paski, przełóż do miseczki i dodaj do niego posiekane chili, cienko pokrojoną w talarki cebulę. Dopraw sola morską, grubo mielonym czarnym pieprzem i cukrem trzcinowym. Skrop mięso oliwą, przykryj folią i wstaw na ok. godzinę do lodówki, aby się zamarynowało.


2.Pieczarki obierz ze skórki i odetnij nóżki. Na każdą pieczarkę wyciśnij mniej więcej ½ ząbka czosnku, zetrzyj skórkę z cytryny i posyp szczypiorkiem. Posól i popieprz, posyp startym serem, a na końcu obficie skrop oliwą z oliwek. Tak przygotowane pieczarki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut, aż się przyrumienią.


3.Na patelni roztop kawałek masła i podsmaż na nim pierś z kurczaka. Bagietkę przekrój, a następnie przypiecz na patelni, na której było smażone mięso.


4.Na połowie bagietki ułóż plasterki kurczaka i cebuli, a na nim upieczone pieczarki. Posyp starym serem oraz natką z pietruszki i przykryj drugą połową bagietki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation