Kuchnia

jarskie

Mercimek köftesi - TURECKIE danie na upały !

Użyjemy dziś:

- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3/4 szklanki kuskusu
- 2,5 - 3 szklanek wody
- pęczek szczypiorku
- pęczek pietruszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- papryka słodka lub ostra w proszku
- kostka "Bulion na włoszczyźnie" (lub łyżeczka innej przyprawy warzywnej typu Vegeta, Warzywko itp.)


Zabieramy się do pracy:
1. Soczewicę ugotujcie w wywarze warzywnym (z kostki lub przyprawy warzywnej), aż zmięknie - ok. 20 min.

2. Dodajcie kuskus do soczewicy i poczekajcie, aż wchłonie pozostałą zawartość wody z gotowania.

3. Podsmażcie w tym czasie cebulę na złoty kolor, posiekajcie pietruszkę i szczypiorek.

4. Teraz dodajcie do soczewicy i kuskusa przyprawy (sól, pieprz, paprykę), podsmażoną cebulę, koncentrat, posiekaną pietruszkę i szczypiorek.

5. Wszystko dokładnie wymieszajcie, poczekajcie aż masa będzie chłodna i uformujcie kulki lub wałeczki.

UWAGA - formując mercimki posmarujcie ręce olejem lub odrobiną wody, by masa nie kleiła się Wam do rąk.
Mercimek köftesi najlepiej podawać na zimno z sosem czosnkowym lub na ciepło z pieczarkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation