Kuchnia

jarskie

Placuszki z cukinii, jogurtowy sos

500 g utartej na grubej tarce cukinii
1/2 pęczka koperku
200 g greckiego jogurtu
do smażenia olej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 pęczka mięty
100 g fety
2 ubite jajka
6 posiekanych dymek
3-4 łyżki bułki tartej
150 g mąki orkiszowej
2 ząbki czosnku

Oprósz utartą cukinię solą i odłóż na ok. 25 min. Odciśnij ręką nadmiar płynu z cukini, a następnie rozłóż ją na papierze kuchennym, by reszta soku wsiąkła w papier. Zmieszaj cukinię z pokruszoną fetą, posiekaną dymką, posiekanym koprem, jajkiem, miętą, gałką muszkatołową i mąką.

Zamieszaj i uformuj zgrabne placuszki. Bułkę tartą rozłóż na talerzu, obtaczaj placuszki w bułce i smaż na rozgrzanym oleju na patelni. Po zdjęciu z patelni osącz placuszki na papierze kuchennym. Podawaj z jogurtem zmieszanym ze zgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation