Kuchnia

jarskie

KROKIETY Z ZIEMNIAKÓW
Składniki: (ok 10 krokietów)

25 dkg ugotowanych ziemniaków
25 dkg brokuła
1 jajko
15 dkg startego sera żółtego
sól
pieprz
panierka:

1 rozmącone jajko
mąka
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ugotowane (wystudzone) ziemniaki dobrze ugnieść tłuczkiem.

Brokuł (bez grubej łodygi) wrzucić na wrzątek i gotować ok.5 minut. Odcedzić i wystudzić. Rozdrobnić widelcem.

Dodać jajko, starty ser. Doprawić solą i białym pieprzem. Zagnieść na jednolitą masę.

Z przygotowanej masy lepić podłużne krokiety. Obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony na złoty kolor.

Wykładać na ręczniki papierowe. Podawać dopóki są gorące, a ser pięknie ciągnący :)

Pysznie smakują z sosem jogurtowym lub z surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation