Kuchnia

Food & Drinks

Placki z zsiadłego mleka

Bardzo dobry sposób na placki, bez drożdży. Prosty przepis i co najważniejsze - szybkie wykonanie. Placuszki są pulchne w środku i chrupiące z zewnątrz.

Składniki (około 20 placków):
1 jajko
1/2 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka zsiadłego mleka
2 szklanki przesianej mąki pszennej
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Żółtko ucieram z cukrem, solą, sodą, wlewam zsiadłe mleko.
Wsypuję mąkę, cały czas ucierając.
Utartą masę ostrożnie mieszam z ubitą pianą z białka.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i łyżką kładę ciasto formując nieduże placuszki.
Smażę z obu stron na złoty kolor.
Posypuję cukrem pudrem. Podaję ze śmietaną, jogurtem lub syropem klonowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation