Kuchnia

obiadokolacja

TARTA Z POMIDORAMI

na ciasto:

200 g mąki pszennej (typ 450)

100 g masła

1 łyżka wody

szczypta soli

na farsz:

5 pomidorów w różnych kolorach

150 ml śmietany

2 jajka

30 g żółtego sera

1,5 łyżki musztardy stołowej

odrobina świeżego tymianku

1 gałązka bazylii

sól i pieprz

Przygotowanie tarty należy zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Do naczynia dodaj 200 gramów mąki i sól. Za pomocą szklanki zrób miejsce w środku mąki i dodaj w tym miejscu masło i wodę. Następnie przesypuj w naczyniu mąkę na masło. Całość ugnieć i rozetrzyj trzy razy, żeby upewnić się, że masło dobrze połączyło się z mąką. Z zagniecionego ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż na 45-60 minut do lodówki. Jeżeli nie masz tyle czasu, włóż do zamrażarki na 15 minut.

Przygotuj nadzienie. Pomidory pokrój w talarki. Ułóż je na kratce, posyp solą i odstaw na 30 minut. Dzięki temu pomidory oddadzą nadmiar wody. Po półgodzinie osusz je papierowym ręcznikiem.

Do miski wlej śmietanę i dodaj jajka. Dodaj ser starty na tarce. Część sera zetrzyj na najmniejszych oczkach, a część na większych. Następnie dodaj łyżkę musztardy. Tymianek i liście bazylii posiekaj drobno. Zioła dodaj do pozostałych składników. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Całość wymieszaj.

Wróć do ciasta. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je w okrąg o grubości około 0,5 centymetra. Gotowym ciastem wyłóż formę do pieczenia tarty. Nakłuj ciasto widelcem, aby wypuścić powietrze, które jest między ciastem, a naczyniem.

Za pomocą pędzla lub łyżki posmaruj ciasto musztardą.

Następnie wylej na nie mieszankę śmietany, sera i jajek. Na wierzchu ułóż pomidory. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation