Kuchnia

obiadokolacja

Lunch po hiszpańsku
Warzywa z grilla, polane sosem bazyliowym

Składniki:
1 jajko
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
1 papryka
100 g pieczarek
rozmaryn
oliwa z oliwek
cytryna
świeża bazylia

Wykonanie:
Na samym początku na płycie grillowej opiekamy warzywa. Ciepłe warzywa wydają niezwykły aromat, lecz smak całej potrawie nadaje jajko, które kładziemy pomiędzy opieczone warzywa. Najlepiej jest, gdy jajko powoli ugotujemy w niskiej temperaturze. Podobny efekt możemy uzyskać, gotując jajko w koszulce. Idealne powinno mieć płynne wnętrze i lekko ścięte białko. Przygotowujemy sos bazylikowy: mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i dodajemy do całości dużą ilość zmielonej świeżej bazylii. Układamy grillowane warzywa oraz jajko zgrabnie na talerzu i na finał doprawiamy grubą solą morską oraz sosem bazylikowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation