Kuchnia

Przepisy_obiad

Zupa z brokułów - minestra di broccoli | Facet Na Talerzu



Zapraszam na zupę, łatwą, szybką i niezwykle smaczną. Jej przygotowanie trwa niewiele dłużej niż gotowanie makaronu, a efekt końcowy jest zaskakujący :-)



Zupa z brokułów - minestra di broccoli


Składniki (4 porcje):
150 g boczku
500 g brokułów (różyczki)
1 duży pomidor
50 g parmezanu
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1,5 l bulionu wołowego, gorącego
150 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
smalec - do smażenia
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, sok z cytryny - do smaku



Różyczki brokuła opłukać, końcówki łodyżek pokroić w plasterki. Boczek pokroić w paski, pomidora sparzyć i wyfiletować - pokroić na małe kawałki. Czosnek pokroić w plasterki.
W garnku lekko zrumienić na smalcu boczek, dodać czosnek i smażyć minutkę. Dodać brokuły, pomidory i podsmażyć chwilkę. Zalać wszystko bulionem, zagotować. Dodać makaron połamany na krótsze kawałki i gotować, aż do jego miękkości (wg przepisu na opakowaniu). Gdy makaron i brokuł będą miękkie (powinny być w tym samym czasie) doprawić zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekaną natkę i wymieszać. Nalać zupę do miseczek i posypać świeżo startym parmezanem.
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation