Kuchnia

Przepisy_obiad

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem | Smakołyki i koraliki
Składniki:

200 g ryżu, 0,5 l mleka, szczypta soli, 4 średnie jabłka, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru, sok z połowy cytryny, 1 płaska łyżeczka cynamonu, 150 ml śmietany 18 %, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 60 g cukru pudru, masło do wysmarowania formy

Mleko zagotować, dodać szczyptę soli. Do gotującego mleka wsypać ryż i gotować 15-20 minut, często mieszając, aż ryż się rozgotuje. Po ugotowaniu garnek z ryżem przykryć i odstawić na ok. 20 minut.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać starte jabłka, 2 łyżki cukru i sok z połowy cytryny. Wszystko razem smażyć, mieszając przez kilka-kilkanaście minut, aż sok trochę wyparuje i jabłka będą miały zwartą konsystencję. Do jabłek dodać cynamon, wymieszać i zdjąć z ognia.



Śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder wymieszać dokładnie w misce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno naczynia wyłożyć równomiernie połowę ryżu, następnie jabłka i drugą połowę ryżu. Na wierzch wyłożyć śmietanę wymieszaną z cukrami. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C, wstawić naczynie do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 25-30 minut. Gotowe danie posypać cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation