Kuchnia

Przepisy_obiad

zupa kokosowa z kurczakiem

Składniki (na 4 spore porcje):

- 1,5 litra wody

- 2 kostki rosołowe z kurczaka

- 1 pierś z kurczaka

- kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego

- 1 kawałek trawy cytrynowej w zalewie

- 2 pęczki szczypioru

- 1 puszka mleczka kokosowego

- 2 łyżki soku z cytryny

- 2 łyżki sosu rybnego

- ostra papryka

- sól

- pieprz

Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi. Imbir obieramy i drobno siekamy, podobnie siekamy trawę cytrynową i połowę szczypiorku. Dodajemy do gotującego się bulionu i gotujemy pod przykryciem przez około godzinę.

Wywar przelewamy przez sito i przelewamy z powrotem do garnka.

Kurczaka kroimy na drobniutkie kawałki i dodajemy do wywaru (ja ugotowałam wcześniej, ale jak pisałam, to nie był najlepszy pomysł :)). Gotujemy aż mięso będzie gotowe, następnie dodajemy mleczko kokosowe, sok z cytryny, sos rybny i gotujemy jeszcze parę minut. Pod koniec gotowania dodajemy pozostały posiekany szczypiorek, przyprawiamy ostrą papryką, pieprzem i solą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation