Kuchnia

Przepisy_obiad

PIERSI POD PIERZYNKA ZE SZPINAKIEM I SEREM.

Składniki:

3 filety z kurczaka

1 jajko

mąka i bułka tarta do panierki

1 op. mrożonego szpinaku (ewentualnie świeży)

ok.10 dag tartego żółtego sera lub w plasterkach

3 łyżki oliwy

olej do smażenia

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

ser feta (niekoniecznie)

szczypta tartej gałki muszkatołowej



Wykonanie:

Filety z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić na cienkie kotlety tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką, następnie zamoczyć w jajku i na koniec obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Szpinak wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i dusić do odparowania wody. Przyprawić szczyptą tartej gałki muszkatołowej, pieprzem, sola i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec dodać ser feta pokrojony w kostkę i wymieszać. Można również zrobić bez sera.

Następnie w naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażone filety, przykryć je szpinakiem, a na wierzchu ułożyć plastry sera zółtego lub posypać startym serem.

Zapiec w piekarniku ok. 20 minut, aż ser się rozpłynie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation