Kuchnia

Kuchnia - wytrawnie

Łosoś z czterema masełkami

Składniki:

Masło z bazylią i suszonym pomidorem
miękkie masło solone LURPAK 2 łyżki
mały suszony pomidor 1 sztuka
świeża bazylia 6 listków

Masło cytrusowe
miękkie masło solone LURPAK 2 łyżki
świeżo starta skórka cytrynowa 1 łyżeczka
świeżo starta skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Masło koperkowe
miękkie masło solone LURPAK 2 łyżki
posiekany świeży koperek 2 łyżeczki
posiekany marynowany koperek 1 łyżeczka

Masło ziołowe
miękkie masło solone LURPAK 2 łyżki
świeża bazylia 4 liście
świeży rozmaryn 8 gałązek
natka pietruszki 5 liści

Łosoś
filet z łososia ze skórą 40 dkg
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

Przynajmniej 3 godziny przed planowanym podaniem ryby przygotowujemy 4 rodzaje masła.

Masło ziołowe
4 liście bazylii, rozmaryn i natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Oskubujemy gałązki rozmarynu zostawiając same liście. Liście bazylii, rozmarynu i pietruszki bardzo drobno siekamy. Dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy do powstania jednolitej masy. Gotowe masełko zawijamy w folię spożywczą formując walec i wkładamy do lodówki, aby stężało (2-3 godziny).

Masło koperkowe
Ze słoika z ogórkami konserwowymi wyławiamy koperek. Świeży koperek myjemy i dobrze osuszamy. Siekamy drobno oba rodzaje kopru, dodajemy zmiękczone masło i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Zawijamy w folię spożywczą starając się uformować walec. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Masło z bazylią i suszonym pomidorem
Pomidor wyjmujemy z zalewy i osuszamy. 6 liści bazylii myjemy i osuszamy. Pomidor i bazylię drobno siekamy, następnie dodajemy 2 łyżki miękkiego masła i mieszamy. Gotowe masło zawijamy w folię spożywczą formując mały walec. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny (aż stężeje).

Masło cytrusowe
Cytrynę i pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Ocieramy z nich skórkę tak, by otrzymać po jednej łyżeczce skórki cytrynowej i pomarańczowej. Z cytryny wyciskamy jedną łyżeczkę soku. Sok z cytryny, skórkę z cytryny i pomarańczy ucieramy z 2 łyżkami miękkiego masła. Gotowe masło owijamy w folię spożywczą, starając się nadać mu kształt walca. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby stężało.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Filet z łososia dokładnie myjemy. Kroimy na dwie porcje. Blaszkę, na której będziemy piec rybę wyściełamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy oliwą i układamy filety z łososia (skórą do dołu). Rybę posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10-12 minut (łosoś jest gotowy, jeśli jego mięso zblednie i rozdziela się na kawałki po włożeniu widelca).
Gotową rybę układamy na talerzach i podajemy do niej cztery rodzaje masła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation