Kuchnia

Kuchnia - wytrawnie

Zupa dyniowa

SKŁADNIKI:
(ok. 8 porcji)
1,5 - 1,7 kg dynia hokkaido
łyżeczka dobrej przyprawy curry
łyżeczka garam masala (lub łyżeczka kuminu i trochę pieprzu)
3 łyżki oliwy
1 cm startego imbiru
szczypta chilli, szczypta sproszkowanego imbiru
ewentualnie sól i pieprz do doprawienia
pestki dyni - do podania
bulion:
0,8 - 1 kg porcja włoszczyzny (dwie średnie marchewki, mały por, duża pietruszka, kawałek selera)
ok. 2-2,5 l wody
ziele angielskie, liść laurowy
łyżka soli, ziarenka pieprzu
1 łyżka oleju kokosowego


PRZYGOTOWANIE:
W tym samym czasie ugotować bulion i upiec dynię:
Dynię umyć i pokroić na ćwiartki - usunąć pestki (można je później upiec w piekarniku i również zjeść :)). Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni (grzanie góra-dół). Oliwę wymieszać z curry i garam masalą i posmarować mieszanką. Wstawić do piekarnika na ok. 50-60 minut, aż będzie miękka.
Warzywa na bulion pokroić (niekoniecznie drobno) i zalać wodą. Dodać 4-5 kuleczek ziela angielskiego i dwa listki laurowe, łyżkę soli i kilka kuleczek pieprzu czarnego oraz łyżkę oleju rzepakowego. Gotować na wolnym ogniu ok. 50 min. Po tym czasie wyłowić ziele, pieprz i liście laurowe.
Upieczoną dynię obrać ze skórki i dodać do bulionu (wszystkie warzywa zachować), dodać starty imbir i zagotować całość. Zmiksować na gładki krem - doprawić chilli, imbirem i ewentualnie solą i pieprzem.
Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokropić olejem dyniowym lub oliwą smakową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation