Kuchnia

Kuchnia - wytrawnie

ZUPA OGÓRKOWA JAK U MAMY

800 ml lekkiego bulionu (najlepiej z warzyw lub drobiowego)
2-3 podudzia z kurczaka z wolnego wybiegu (opcjonalnie, ale polecam)
500g kiszonych ogórków (jeśli lubimy zupę mniej lub bardziej kwaśną ilość ogórków należy
odpowiednio zmniejszyć lub zwiększyć)
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
8 średnich ziemniaków
2-3 kulki ziela angielskiego
liść laurowy
2-3 kulki jałowca
sok z kiszonych ogórków
sól i świeżo mielony pieprz
kwaśna śmietana
świeży koperek

Do garnka wlewam bulion i dodaję mięso z kurczaka. Gotuję całość na małym ogniu, aż mięso będzie prawie ugotowane. Marchewkę i pietruszkę obieram i razem z ogórkami ścieram na tarce do jarzyn (grube oczka). Ziemniaki kroję w większą kostkę lub w ósemki.
W szerokim rondlu stapiam masło, dodaję olej, przyprawy (oprócz soli i pieprzu) oraz starte warzywa. Smażę całość na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną. Do bulionu z mięsem dodaję ziemniaki i gotuję, aż będą prawie gotowe (w tym momencie mięso powinno już być bardzo miękkie). Dodaję do garnka podsmażone warzywa z przyprawami i gotuję jeszcze chwilę. Doprawiam do smaku sokiem z ogórków, solą i pieprzem. Zestawiam garnek z palnika i pozwalam zupie ochłonąć. Śmietanę o temperaturze pokojowej mieszam w kubku z kilkoma łyżkami zupy i wlewam do garnka. Zupę przed podaniem posypuję świeżym koperkiem.


Więcej... Around the kitchen table | happiness is homemade: Zupa ogórkowa jak u Mamy! http://table-table.blogspot.com/2013/10/zupa-ogorkowa-jak-u-mamy.html#ixzz2ifkA9F9S
Under Creative Commons License: Attribution
Follow us: Aroundthekitchentable on Facebook
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation